Jdi na obsah Jdi na menu

Rozhovor s Jazem

11. 9. 2016

Ondřej Černý

 

V prostředí českého internetu nenajdeme mnoho zábavných stránek, které by se zabývaly jazykem. Ten obvykle slouží pouze jako vyjadřovací prostředek a nijak nevybočuje z řady. Výjimky ale existují a patří sem dokonce velmi známá jména. Jedním z nich jsou i Opráski zčeskí historje, internetový komiks, který se záhy stal fenoménem a pronikl ze sítě až na pulty knihkupectví. Opráski prosluly svým složitým jazykem, který v kombinaci s jednoduchou kresbou způsobuje, že tyto krátké kreslené příběhy vypadají opravdu svérázně. Tvůrce komiksu Jaz nám poskytl rozhovor a podělil se o svou moudrost. A my vám přinášíme jeho odpovědi nejen přeložené do češtiny, ale i v původním znění.

 

Pracujete v historickém ústavu. Jak se stane, že akademik začne vytvářet internetový komiks?

Forma komiksu byla vybrána v grantovém řízení na pořízení Facebooku a Tumblru. Zjev je vedlejší, obsah rulez.

Froma kemiksu bila vibrána f grandovém říseňí na pořízeňí fejbzuku a tumbluru. Vzjef ě veldejší, opsah rulez.

Používáte pseudonym a na veřejnosti vystupujete v masce Zikmunda, respektive vaší varianty této historické postavy, Zmikunda. Nemohl byste přesto našim čtenářům o sobě něco málo prozradit? Třeba jak dlouho se věnujete historii, co jste studoval?

Historii se věnuji dlouho a studoval jsem spousty knih a jiných materiálů.

Hiztriji se vjěnuji dluouho a ztudoval sem zpousti kňich a jiních matrijálú.

Než jste začal vytvářet první Opráski, kterými jste si získal pozornost internetového publika, byl jste na síti nějak aktivní? Vytvářel jste nějaký jiný kreativní obsah, jako jsou Opráski?

To je tajné, ty vole!

To jě tajní ciwe!

Kromě svérázného výtvarného stylu je hlavní devízou a rozpoznávacím znamením Oprásků i originální jazyk, kterým píšete, plný přesmyček a chyb. Právě ten nás zaujal při tvorbě tohoto čísla. Proč jste upustil od konvenčního pravopisu a přišel s tímto pojetím?

To je normální vědecký slang. Není divu, že kdo není přímo z oboru, občas nějaké slovíčko nezná.

Toě nomrálňí vjedeckí slank. NeńI ďivu, žegdo neňi řpímo s opboru opčaz ňákí solvíčko nesná.

Měl jste při vymýšlení tohoto jazyka nějakou inspiraci? Nemohu se nezeptat, připomíná mi jiný internetový komiks, kačera Dolana. Nečetl jste při vymýšlení prvních Oprásků právě některé Dolanovy příhody?

Nejlepší příhoda je, jak ten Donald kandiduje na prezidenta Spojených států. Až to proběhne, budeme se tomu u nás v Ústavu určitě věnovat.

Nejlebčí přihoda ě, jag ten Donal kandiduě na pezridenta Sojeních stádů. Aš to probjěhne, budemese tomu u náz fÚstafu uřčiťě vjenovad.

Opráski zčeskí historje jsou fenomén, který už dávno přesáhl hranice internetu. Jak velké zásluhy podle vás má tento specifický jazyk na velké popularitě komiksu?

Těžko říct… Spíš jestli přemíra specifických termínů nějaké zájemce mimo obor neodrazuje. Kdoví jak by to vypadalo, kdybychom psali populárně a ne vědecky!

Ťeško řízt… Spíš esi přemíra specifickíh ternímú ňějakí sáěmce mimo opor neotrazuě. Kdoví jag bito vipadalo, dibizmě psali polupárňě ane vjedecki!

Vy sám Opráski považujete za osvětové dílo, poklonu dějinám našeho národa. Pořád je to ale velmi originální komiks po stránce výtvarné, jazykové i humorné, na což uživatelé internetu slyší. Myslíte, že díky Opráskům skutečně vzrostl mezi školáky zájem o dějepis?

Píšou občas nějaké učitelky, že jo. Ale je naivní si dělat iluze.

Píšou opčaz ňákí učiletki, že jo. Ael ě najivňí si ďělad iluse.

Kritici vaší práce však argumentují, že przníte český jazyk. Co byste jim vzkázal na svou obhajobu?

Se s tím smiřte!

Se stim smiřte!

 

Kdo je Jaz?

Třebaže je dnes už etablovaným autorem a známou internetovou osobností, veřejnost zná autora Oprásků jen pod pseudonymem Jaz, kterým podepisuje svá díla. Na veřejných akcích vystupuje výhradně v masce krále Zmikunda, hlavního hrdiny Oprásků. Jeho totožnost tak zůstává nadále neznámá a jediné, co Jaz ventiluje do světa, je to, že pracuje v historickém ústavu a formou svého komiksu se snaží přinést trochu jiný pohled na dějiny českých zemí.


 

jaz1.jpg jaz2.png